گریس نقش مهمی در نگهداری تجهیزات شما ایفا می کند و مزایای مختلفی را برای محافظت از اجزای حیاتی ارائه می دهد. برای اینکه عمر دستگاه و ماشین آلات خود را طولانی کنید و زمان خرابی آنها را کاهش دهید، نقش گریس خوب و با کیفیت را دست کم نگیرید.
چرا به گریس نیاز است؟
گریس نقش مهمی در نگهداری تجهیزات شما ایفا می کند و از سایش، خوردگی و خرابی قطعات متحرک ماشین آلات صنعتی شما جلوگیری می کند.
گریس ها محصولات روان کننده نیمه مایع تا جامد هستند که از غلیظ کننده، روغن پایه و مواد افزودنی تشکیل شده اند. غلیظ کننده داخل گریس مانند یک اسفنج عمل می کند و روغن پایه و مواد افزودنی را در کنار هم نگه می دارد. ماده غلیظ کننده در گریس بسته به فرمولاسیون ساخت متفاوت است. از اینرو، در بازار انواع گریس وجود دارند که هر کدام خواص متفاوت از جمله تحمل بار، دما، برش با سطوح مختلف تنش از خود نشان می دهند.
گریس ها به گونه ای ساخته می شوند که بتوانند در جای خود برای مدت زمان طولانی باقی بمانند و بدون اینکه خاصیت خود را از دست بدهند، مانع اصطکاک و سایش بین اجزای فلزی مانند بلبرینگ چرخ ها و سایر قطعات شوند. از اینروف به دلیل نقش مهمی که گریس در محافظت از تجهیزات ایفا می کند، استفاده از یک محصول گریس با کیفیت، بسیار مهم است.
کاربرد گریس
گریس یک محصول روانکار جامد یا نیمه جامد است که از پخش ماده غلیظ کننده در روغن پایه ساخته می شود. در بسیاری از موارد برای اینکه خواص روانکاری گریس بهبود پیدا کند، به آن ادتیو (مواد افزودنی) اضافه می شود.
کاربرد گریس همانند روغن، به حداقل رساندن اصطکاک و سایش بین سطوح متحرک است. همچنین گریس از ورود گرد و خاک به داخل قطعات جلوگیری می کند. هر کجا که استفاده از روغن روانکاری امکان پذیر نیست و یا دسترسی به آن نقطه واقعاً سخت است، از گریس استفاده می شود. گریس باید در برابر آب پایدار باشد، در دمای بالا به سرعت تحلیل نرود و در دراز مدت کیفیت خود را حفظ کند.
کیفیت و مشخصات گریس به مرغوبیت روغن پایه، نوع و مقدار ماده غلیظ کننده، مواد ادیتیو و روش تولید بستگی دارد. گریس ها بر اساس نوع روغن پایه (معدنی و سنتتیک) و نوع ماده غلیظ کننده (صابون های فلزی، پلیمرها و مواد معدنی) دسته بندی می کنند.
گریس روانکار قوی است که به قطعات متحرک می چسبد تا از اصطکاک، تولید گرما و سایش قطعات جلوگیری شود.
انواع گریس بر اساس کاربرد، مواد افزودنی به کار رفته، نوع روغن های پایه سنتتیک، گرید، حداکثر و حداقل دمای عملیاتی تولید می شوند. در سایت پرفلوب (Purflube) می توانید انواع گریس مناسب نیاز خود را خرید کنید.
درجه بندی گریس
درجه بندی گریس بر اساس قوام و سفتی و از نظر علمی نفوذپذیری (NLGI) مشخص می شود. موسسه ملی گریس های روانکار (National Lubricating Grease Institute) درحه بندی گریس را با اعدادی از سه صفر (000) تقریبا مایع تا (6) خیلی سفت طبقه بندی می کند.
روان ترین گریس ها 000 و سفت ترین آنها NLGI 6 است.
در سیستم طبقه بندی NLGI برای گریس های خودروهای سبک و سنگین، گریس ها به 5 گروه مختلف تقسیم بندی می شوند. دو گروه اول با حرف L شروع می شوند که مربوط به گریس شاسی هستند. سه گروه بعدی که با حرف G شروع می شوند، به گریس یاتاقان چرخ مربوط می شوند.
اهمیت استفاده از گریس
یکی از نکات جالب توجه در کاربرد گریس این است که نیازی نیست کیفیت این روانکار در مقایسه با سایر روان کننده ها و روغن ها بالا باشد. این امر باعث کاهش هزینه استفاده از آن می شود. به طور کلی، زمانی که برای روانکاری یک قطعه نتوانیم براحتی به آن دسترسی داشته باشیم و مدام آن را روغن کاری کنیم، مثل یاتاقان و بلبرینگ ها، از گریس استفاده می شود.
بخش های مختلف خودرو که به گریس کاری نیاز دارند عبارتند از:
- جلوبندی (سیستم تعلیق)
- سیبک ها
- یاتاقان های چرخ
- محورها
- چهار شاخ گاردان
قابلیت ها و کاربردهای گریس
گریس ماده ای ژلاتینی (جامد یا نیمه جامد) است که از ترکیب روغن های معدنی و سنتتیک، ماده غلیظ کننده و برخی مواد افزودنی به دست می آید. به عبارت دیگر، این محصول اغلب از طریق فرآیند جداسازی به دست می آید که طی آن غلیظ کننده به روغن پایه اضافه می شود و سپس برای بهبود خواص گریس، به آن افزودنی ها و بهبود دهنده های دیگر اضافه می گردد.
لازم به ذکر است که گریس عمدتاً برای روانکاری استفاده می شود و بدون این ماده نمی توان از نیروی محرکه استفاده کرد. مزیت اصلی گریس این است که در مقادیر نسبتاً کمتری نسبت به سایر روان کننده ها استفاده می شود.
کاربردهای اصلی گریس در زیر خلاصه می شود:
- این محصول کمتر از سایر روان کننده ها و روغن ها استفاده می شود و این امر باعث کاهش هزینه تعمیر و نوسازی تجهیزات می شود.
- گریس به طور موثری از ورود و انتشار ذرات گرد و غبار به قطعات جلوگیری می کند.
- ماندگاری این محصول نسبت به سایر روان کننده ها بسیار بیشتر است. گاهی اوقات این روانکار به روشی خاص و با استفاده از مواد و افزودنی های خاص تولید می شود تا در صورت آب بندی خوب، کیفیت آن در مدت طولانی ثابت بماند.
- اصطکاک قطعات را در زمانی که ابتدا به ساکن حرکت می کنند را کاهش می دهد.
- این روان کننده در محدوده وسیعی از دما قابل استفاده است در حالی که سایر روان کننده ها و روغن ها فقط در دماهای خاص قابل استفاده هستند.
- از زنگ زدگی و خوردگی جلوگیری می کند.پ
نکته: عموماً این محصول از ترکیب یک روان کننده یا روغن با یک غلیظ کننده به دست می آید.
انواع گریس:
گریس ها انواع مختلفی دارند که هر کدام کاربرد خاصی دارند. برخی از مهمترین انواع گریس بر پایه مواد زیر عبارتند از:
- کلسیم: این رایج ترین نوع گریس است که عمدتاً با قیمت پایین و مقاومت در برابر آب مشخص می شود.
- سدیم: این نوع گریس دو مزیت دارد: ارزان و با کیفیت است.
- لیتیوم: این نوع گریس دارای ویژگی اصلی مقاوم بودن در برابر آب است.
- آلومینیوم: قیمت و عملکرد این نوع گریس بالاتر از سایرین است.
- پلی اوره: این نوع دارای خواص خاص و کیفیت عالی است.
مزایای استفاده از گریس:
- کاربرد راحت و آسان
- به آب بندی سیستم کمک می کند
- استفاده آسان و نیاز کمتر به روغن کاری
- کیفیت و ماندگاری بالا
معایب استفاده از گریس:
- به راحتی به سیستم ریوی نفوذ می کند.
- شرایط نگهداری دشوار نسبت به سایر روان کننده ها.
- توانایی خنک کنندگی ضعیفی دارد.
- نفوذ ضعیف به قسمت های کوچک سیستم.
یک گریس خوب باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
پارامترهای ارزیابی گریس به صورت زیر هستند:
– قابلیت پمپاژ
– نفوذپذیری
– مقاومت در برابر تغییرات آب و هوایی
– نقطه سقوط
– محدوده دما
– برگشت پذیری
– فشار بالا
توجه: یکی از ویژگی های متمایز گریس این است که می توان از آن برای روانکاری قطعاتی استفاده کرد که با روغن کاری امکان پذیر نیست. نکته مهم این است که کیفیت این محصول تا حد زیادی به نوع و مقدار مواد تشکیل دهنده آن بستگی دارد. به عبارت دیگر، غلیظ کننده ها عامل اصلی تعیین کننده مقاومت چربی و پایداری در برابر آب، دمای بالا و غیره هستند.
قابل ذکر است که برای افزایش کیفیت محصول در گریس مواد افزودنی زیر گنجانده شده است:
– بازدارنده های زنگ
– آنتی اکسیدان ها
– بازدارنده های خوردگی
– ترکیبات تراکم پذیری بسیار بالا
– تثبیت کننده ها
– مواد کاهش دهنده نقطه ریزش
– مواد ضد کف
– بهبود دهنده ها
و در نهایت…
با وجود مزایا و کاربردهای آن، انتخاب گریس مناسب نسبتاً دشوار است. در صورت تمایل به خرید گریس مرغوب به وب سایت پرفلوب (Purflube) مراجعه کنید و محصول را با قیمت همکار تهیه نمایید. پرفلوب همواره سعی در رعایت کلیه اصول و استانداردها در تولید گریس دارد.
نکته بسیار بسیار مهم:
- گریس باید طبق دفترچه راهنمای خودرو بر مبنای اطلعات فنی تولید محصول یا توصیه کارشناسان، انتخاب و مصرف شود.
- از اختلاط دو یا چند نوع گریس اجتنباب کنید.
- از اختلاط یک گریس از چند برند و تولید کننده خودداری کنید.
چگونه یک گریس با کیفیت بالا خرید کنیم؟
هنگام خرید گریس با کیفیت و خوب باید چهار معیار اصلی را در نظر بگیریم. رعایت هر چهار مورد، کارایی و دوام ماشین آلات و تجهیزات را حتی در سخت ترین شرایط تضمین می کند.
1- روانکاری: وظیفه اصلی هر گریس روانکاری است. اگر تجهیزات به خوبی روانکاری شوند، اصطکاک و گرما را کاهش می دهند و امکان عملکرد روان و قابل اعتماد را فراهم می کند. یک گریس با کیفیت ضمن اینکه باید روانکاری قطعات را به خوبی انجام دهد باید قدرت ماندگاری بالایی در جای خود داشته باشد (با حفظ کیفیت) تا به عنوان یک «منبع» روان کننده عمل کنند. در واقع گریسی که نمی تواند به سطح مورد نیاز برای روانکاری بچسبد، فایده ای ندارد.
2- جداسازی: گریس می تواند به عنوان یک لایه جداساز یا درزگیر عمل کند و مانع ورود هر گونه آلاینده مایع و جامد به داخل سیستم شود. این قابلیت می تواند به طور قابل توجهی سایش را کاهش دهد و از خرابی زودرس جلوگیری کند.
3- فشارپذیری و تحمل بار: گریس ها باید بتواند بارهای زیاد را بدون کاهش عملکرد روانکاری خود تحمل کنند. اگر گریس تحت بار از هم بپاشد، عملکرر ماشین آلات و تجهیزات را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد و خرابی های جبران ناپذیری به بار می آورد.
4- ضد خوردگی: گریس ها می توانند به سطوح فلزی بچسبند و از خوردگی و سایش بین قطعات و موادی که باعث خوردگی مخرب و پرهزینه می شوند جلوگیری کند.
عملکرد گریس، به نحوه و مکان استفاده از آن بستگی دارد. بنابراین، درک محیطی که تجهیزات یا ماشین آلات در آن کار می کنند بسیار مهم است. این اولین گام در انتخاب گریس است. هیچ گریس یگانه ای که برای تمام ماشین ها و در همه شرایط کاری، عمل کند، وجود ندارد. بنابراین برای انتخاب گریس، متناسب با محیط و شرایط عملیاتی دستگاه باید گریس مخصوص را انتخاب کرد. در واقع، برای هر محیط و شرایط باید یک نسخه پیچید.