نکات مهم خرید و تعویض روغن موتور خودرو از زبان متخصص

نکات خرید و تعویض روغن موتور خودرو را از زبان متخصص

در این پست می خواهم به شما یاد بدهم که هنگام خرید روغن موتور خودرو به چه نکاتی باید توجه کنید و این حروف و اعدادی که روی ظرف روغن موتور حک شده اند به چه معناست و چرا باید این مفاهیم را بلد باشیم؟

 

در زمان قدیم روغن های موتور خودرو سینگل گرید بودند، اما امروزه روغن های موتور خودرو مولتی گرید یا به اصطلاح چهارفصل هستند.

حالا این مفاهیم یعنی چه؟

ببیند زمانی که ما از گرید روغن موتور صحبت می کنیم دقیقاً به درجه بندی روغن از نظر کاربرد و تغییر غلظت آن با توجه به حرارت موتور اشاره می کنیم.

برای مثال، عدد 10W40 را در نظر بگیرید که روی ظرف روغن موتور ۱۰۴۰ پرفلوب نوشته شده است.

روغن پرفلوب 10w40 sl حجم 4 لیتر در دو ظرف فلزی و پلاستیکیبرخلاف تصور این دمای روغن موتور نیست. یا در این بازه دمایی روغن موتور یخ نمی زند یا به اصطلاح تبخیر نمی شود.

در واقع این مفاهیم، نشان دهنده ویسکوزیته است و غلظت روغن موتور را نشان می دهد.

بیایید بیشتر توضیح دهیم.

در زمان قدیم این گونه بود که روغن ها به صورت روغن 10، روغن 20، روغن 30، روغن 40 و روغن 50 دسته بندی می شدند.

هر چقدر اعداد بزرگتر باشند ویسکوزیته و غلظت بالاتری دارند.

در مناطقی که هوای گرمسیری است، شما باید از روغن هایی استفاده می کردید که غلظت بالایی داشتند.

یعنی روغن 30، 40 و 50.

و در مناطق سردسیر باید از روغن های با غلظت پایین تر استفاده می شد.  مثل روغن 10، 20 یا نهایتاً 30.

چرا شما باید این کار را می کردید؟

به این دلیل که، زمانی که هوای یک منطقه گرم هست. شما اگر بیایید و از روغن با غلظت پایین یا به اصطلاح روغن شل استفاده کنید. بعد از اینکه موتور خودرو روشن شود، با گرم شدن موتور خودرو، غلظت روغن شما کمتر و کمتر می شود.

این روغن شما به قدر کافی شل هست و به محض اینکه حرارت موتور بالا برود دیگر نمی تواند بین یاتاقان های موتور فشار یا به اصطلاح فیلمی از روغن را ایجاد بکند. همین، باعث یاتاقان زدن موتور و در مواردی هم باعث تبخیر شدن روغن موتور خودرو می شود.

طبق این داستان، در قدیم، اگر هوای منطقه شما گرمسیری بود باید ار روغن 40 یا 50 استفاده می کردید. به این دلیل که این روغن ها غلظت شان بالاست. وقتی که موتور خودرو روشن می شود و هوا نیز گرم است، این غلظت با گرمای موتور کمتر و کمتر می شود و بعد از داغ شدن، به یک حد تعادل می رسد. برای همین هیچ مشکلی برای موتور خودرو پیش نمی آید.

سوال؟!

در صورتی که راننده ای با ماشین خود از یک منطقه گرمسیری به مناطق سردسیری می رفت، چه اتفاقی می افتد؟

بله درست حدس زدید.

به محض اینکه به مقصد می رسید باید روغن موتور ماشین را عوض می کرد.

مثلا از یک جایی مثل بندرعباس حرکت می کرد با روغن 40 یا 50 ، وقتی به یک جای سردسیر مثل اردبیل یا تبریز می رسید، حتماً باید بلافاصله روغن موتور ماشین خود را با روغن 20 یا روغن 10 تعویض می کرد.

اما امروزه این مشکل حل شده است. روغن موتورها، چهارفصل شده اند و در تمام مناطق ایران می توانید از این روغن ها استفاده کنید. فرقی هم ندارد که کدام شهر و در چه شرایط آب و هوایی از خودرو استفاده می کنید.

شرکت آریا رایمند جاوید تولید کننده روغن موتور و انواع محصولات روانکار با برند پرفلوب است که محصولات با کیفیت را در بازار توزیع می کند.

روغن موتور مولتی گرید

بیاید روغن موتور مولتی گرید یا همان چهارفصل را بیشتر توضیح دهیم.

با روغن موتور 10W40 پرفلوب شروع می کنیم. بازه دمایی کاری این روغن از 10 تا 40 است.

یعنی شروع غلظت کاری این روغن 10 و حداکثر غلظت کاری آن بعد از دمای موتور به 40 می رسد.

سازندگان روغن آمدند گفتند که این محصول حداقل غلظت 10 و حداکثر غلظت 40 دارد، به این معنا که این روغن، کار یک روغن سینگل گرید از 10 تا سینگل گرید 40 را برای ما انجام می دهد (10، 20، 30 و 40). در نتیجه هم در هوای سردسیری قابل استفاده است و هم می توان از این روغن موتور در آب و هوای گرمسیری استفاده کرد و مشکلی هم برای موتور خودروی شما بوجود نمی آید.

پرفلوب فقط روغن موتور ۱۰۴۰  ندارد. روغن های 20W50، 10W40، 5W40 با سطوح کیفی مختلف نیز تولید می کند که در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد.

همچنین بخوانید: بهترین روغن موتور 10W40 ایرانی کدام برند است؟

بهترین روغن موتور 10W40 ایرانی کدام برند است؟
بهترین روغن موتور 10W40 ایرانی کدام برند است؟

این ها غلظت های روغن هستند که الان تک به تک خدمتتان عرض می کنیم.

روغن 20W50 روانکارهایی هستند که قابل استفاده برای خودروهایی مثل پراید، پیکان، نیسان وانت، نیسان رونیز یا حتی پژو 405 و خودروهایی که قدیمی هستند. خودروهایی که زیر یورو 4 هستند و حرارت موتورشان بالاست. البته این روغن ها جدیداً در حال منسوخ شدن هستند و روغن 10W40 جایگزین آنها شده اند.

چرا؟!

بعد از اینکه یک خودرویی مثل پراید، یورو 4 شد و مجهز به تایپت یا تنظیم کننده هیدرولیکی شد، شما حتماً باید از روغن ده چهل، روغنی که غلظت آن کمتر است، استفاده کنید.

سازندگان خودرو همیشه در دفترچه راهنمای ماشین، نوع روغن و غلظت مناسب آن خودرو را مشخص می کنند.

حالا اگر در موتور خودرویی که برای آن روغن 10W40 توصیه شده است، روغن 20W50 بریزید، چه اتفاقی می افتد؟

  • موتور خودرو دچار سر و صدا می شود
  • چراغ هشدار روغن موتور دیر خاموش می شود
  • خودرو تحت فشار کار می کند، یا به اصطلاح موتور جان یا توان حرکت کردن ندارد.
  • به دنبال آن، موتور یاتاقان می زند و دچار خودرگی میل بادامک خودرو می شود

مشکلات دیگری هم هستند که ممکن است سراغ موتور بیاید و از حوصله این مطلب خارج است. بنابراین، باید ببینید که موتور خودروی شما چه نوع روغنی برایش توصیه شده است و شما همان روغن را تهیه و استفاده کنید.

همچنین بخوانید: عواقب استفاده از روغن موتور نامناسب

روغن موتور ۱۰۴۰  برای کدام خودروهای ایرانی و خارجی استفاده می شوند؟

روغن های 10W40 برای خودروهایی داخل ایران مثل پراید یورو 4، تیبا، ساینا، پژو 206 تیوفایو 1600 و موتور EF7 یا به اصطلاح موتور ملی که برای خودرو دنا و سمند نصب می شوند را می توانید استفاده کنید. در خودروهای خارجی مثل موتور تویوتا هایلوکس و برخی تویوتاهای لندکروز هم می توانید از روغن موتور ۱۰۴۰  استفاده کنید.

قیمت روغن موتور بر اساس سطح کیفی

خب، تفاوت این روغن های 10W40 و بقیه روغن موتورهای مولتی گرید در چیست؟ چرا پرفلوب روغن موتور ۱۰۴۰ ظرف 4 لیتری خود را با قیمت های متفاوت عرضه می کند؟

چه چیزی باعث اختلاف قیمت این روغن ها که همه آنها غلظت یکسان دارند می شود؟

تنها دلیل آن سطح کیفی روغن موتور است. استاندارد کیفی که برای روغن بکار می رود باعث اختلاف قیمت در روغن موتور می شود.

روغن موتور پرفلوب 10w40 sm در ظرف پلاستیکی و فلزی در حجم 4 لیتربه طور مثال، روی تصویر روغن 10W40 پرفلوب در بالا SM با حروف بزرگ نوشته شده است. این حروف توسط موسسه API امریکا تعیین شده است که استاندارد و کیفیت روغن موتور را مشخص می کند.

حرف S یعنی این روغن برای موتورهای بنزینی در نظر گرفته شده است. حرف M نیز نشان دهنده کیفیت روغن بر اساس مطابقت داشتن با فناوری موتور خودرو است. در مقاله درجه کیفی روغن موتور به طور کامل در این باره صحبت کرده ایم.

فقط اگر بخواهیم اینجا کوتاه اشاره کنیم، باید بگوییم:

جدول حروف انگلیسی را در نظر بگیرید (از A تا Z). موسسه نفت امریکا، کیفیت روغن موتور را بر اساس حروف های انگلیسی طبقه بندی کرده است. هر حروف انگلیسی از A به سمت Z نزدیکتر می شود یعنی سطح کیفی روغن بالاتر است. بر عکس این موضوع نیز صدق می کند.

برای مثال روغن 10W40 Sm برای یک خودروی بنزینی، استاندارد کیفی M دارد. پرفلوب از همین روغن با این غلظت، سطح کیفی L نیز تولید می کند که قیمت آن از روغن SM پایینتر است.

اگر می خواهید به سراغ تهیه روغنی که کیفیت بالاتری از این دو داشته باشد و البته گرانروی 10W40 هم باشد، باید به سراغ SN بروید که قیمت آن بالاتر است.

همچنین بخوانید: تفاوت روغن موتور SL، SM و SN

انواع روغن موتور خودرو

بعد از یادگیری غلظت و سطح کیفیت، قسمت مهمی که باید به آن توجه داشته باشیم، طراحی و فناوری ساخت روغن است.

به طور کلی سه نوع روغن با طراحی های متفاوت داریم.

  • روغن معدنی (مینرال)
  • روغن نیمه سنتتیک
  • روغن سنتتیک

روغن های قدیم، مینرال (معدنی) بودند یا به اصطلاح پایه نفتی بودند. یعنی این نوع روغن به طور خالص از پایه نفت خام گرفته می شد.

همانطور که تکنولوژی تولید موتور خودرو پیشرفت کرد، سطح فناوری تولید روغن نیز بالا رفت و نیاز به روغن با طراحی و تکنولوژی بالاتر احساس شد.

سازندگان روغن آمدند روغن معدنی را با پلیمر، استر و یک سری مواد افزودنی شیمیایی ترکیب کردند و روغن نیمه سنتتیک را تولید کردند.

روغن نیمه سنتتیک یعنی نصف این روغن معدنی و نصف دیگر سنتتیک است. در واقع، مقدار بیشتری از این روغن مینرال (پایه معدنی) است و بقیه آن نیز از ادتیو و مواد شیمیایی تشکیل شده است.

برای مثال روغن موتور 10W40 SM پرفلوب یک روغن سنتتیک است که روی ظرف روغن، جلوی حروف SM عبارت synthetic technology درج شده است.

به نظر شما چه تفاوتی بین این سه نوع روغن موتور وجود دارد؟

بین استفاده از روغن مینرال و استفاده از روغن نیمه سنتتیک یا تمام سنتتیک چه فرقی هست؟

تفاوت شان اینجا مشخص می شود که روغن مینرال (معدنی) راحت تر تبخیر می شود، خاصیت شستشو دهنده داخل موتور پایین تری دارد، به راحتی کف می کند، سرعت تبخیر آن بالاست و در نهایت، خاصیت حافظت کنندگی آن از موتور هم به نسبت پایین تر است.

ولی روغن تمام سنتتیک، تحملش در برابر حرارت موتور بالاتر است. به سختی بخار می شود، از قطعات موتور بهتر محافظت می کند، و باعث افزایش عمر موتور خودرو می شود.

تا اینجای مقاله شما به خوبی متوجه شدید که یک روغن موتور به چه صورت طبقه بندی می شود. از غلظت یا ویسکوزیته روغن موتور، سطح استاندارد کیفی روغن موتور و نوع ساختار روغن صحبت کردیم.

حالا شاید برای شما سوال پیش بیاید که ما با انواع روغن موتور آشنا شدیم، حالا کدام را باید استفاده کنیم.

روغن موتور خودرو مناسب شما کدام است؟

به طور مثال، برای ماشین پژو 206 تیو فایو کدام روغن را تهیه کنیم.

برای پژو 206 تیوفایو روغن 10W40 Sl خوب است اما روغن 10W40 با سطح کیفی SM برای این موتور عالی است. روغن موتور ۱۰۴۰  با سطح کیفی SN نیز برای پژو 206 تیپ 5 واقعا عالی است اما نیازی نیست هزینه اضافه بکنید. شما می توانید روغن 10W40 SL پرفلوب ظرف 3.5 لیتری سنتتیک را با تخفیف بسیار مناسب سفارش دهید.

حالا یک موتوری مثل ای اف سون یا موتور ملی که بر روی دنا و سمند نصب می شود، توصیه می شود که به خاطر حساسیت بالای این موتور که نسبت به این روغن دارد از روغن موتور با سطح کیفی SL استفاده نکنیم.

موتور EF7 حساسیت بالایی دارد، تکنولوژی آن پیشرفته تر است و ساختار آن نیز به خاطر وجود CVT (گیربکس اتوماتیک) و دنده دیفایزر که روی این خودرو استفاده شده است مقداری پیچیده تر است و در کل حساسیت بالاتری دارد.

پس توصیه می شود که از روغن موتور SL برای موتور ای اف سون استفاده گردد. بهتر است حداقل روغنی که استفاده می کنیم، سطح کیفی آن SM باشد. و اگر خواستید بیشتر هزینه کنید و عمر مفید خودرو را بالاتر ببرید، از روغن با سطح کیفی SN استفاده کنید.

پیشتر در مقاله ای بهترین روغن موتور سمند EF7 را معرفی کرده ایم و توضیحات آن به طور کامل آورده شده است.

روغن هایی که تمام سنتتیک هستند به خصوص برای موتور EF7 دوگانه سوز، که احتمال افزایش بیشتر حرارت در موتور آن وجود دارد، عالی هستند. این نوع روغن به سختی بخار می شوند، عمر مفید موتور و سطح محافظت از قطعات آن را بالاتر می برد.

بنابراین، در پژو 206 لزومی ندارد که شما از روغن گران قیمت تر و با کیفیت تر استفاده کنید، چون نیاز ندارد و حساسیت موتور این خودرو به گرما پایین تر است. اما در موتور EF7 و موتوری مثل تویوتا های لوکس یا لندکروز حتما باید از روغن با کیفیت تمام سنتتیک استفاده کنید.

نکته بسیار مهم:

در صورتی که در خودرو مان از روغن های با کیفیت پایین تر استفاده می کنیم، بهتر است که کارکرد و زمان تعویض روغن موتور بر اساس کیلومتر را پایین تر بیاوریم.

به طور مثال، اگر در خودروی پژو 206 یا دنا از روغن با سطح کیفی SL استفاده کردیم، بهتر است که حداکثر هر 4000 کیلومتر رانندگی، روغن را تعویض کنیم. اگر روغن با سطح کیفی SM ریختیم، بهتر است هر 5 هزار کیلومتر و اگر از روغن با سطح کیفی SN استفاده می کنیم بهتر است هر 6000 هزار کیلومتر یا کمی بالاتر، روغن موتور را تعویض کنیم.

همچنین بخوانید: بهترین روغن موتور برای هایما

سخن پایانی

دوست عزیز شما می توانید روغن موتور مناسب خودرو خود را با قیمت خوب و تخفیف عالی از برند پرفلوب سفارش دهید.

برای انتخاب روغن مناسب و همچنین انجام سرویس های دوره ای به دفترچه راهنمای خودرو خود مراجعه کنید. همچنین می توانید به نمایندگی تعویض روغن پرفلوب در محله خود در سراسر مناطق تهران مراجعه کنید و با انتخاب روغن پرفلوب از تخفیف ویژه ما بهره مند شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 02188624489 تماس بگیرید.

در مجله روغن موتور پرفلوب ثبت نام کنید

و روغن موتور مدنظر خود را با تخفیف ویژه سفارش دهید

در مجله روغن موتور پرفلوب ثبت نام کنید

و روغن موتور مدنظر خود را با تخفیف ویژه سفارش دهید😎

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up